Што е 5G?

5G е вообичаен назив за електронски комуникациски мрежи од петтата генерација. Слично на 4G/LTE мрежите, 5G или NR (New Radio) е следен чекор во развојот на технологијата за радиостаниците што еволуираат веќе повеќе од 100 години. Надградба на мрежата на А1 ќе биде спроведена во континуитет со обезбедувањето на услугите преку постојните 2G, 3G и 4G мрежи и услугите од 5G мрежата ќе бидат на располагање на сите корисници што поседуваат уреди со кои може да се користат 5G услугите.

Преку мрежите од 5G технологија може да пренесуваат информации многу побрзо во споредба со мрежите од претходната генерација. Покрај тоа, постојат голем број други предности какви што се поголема сигурност, помала латенција (временско задоцнување), комуникација со поголем број уреди и поефикасна и насочена распределба на мрежните ресурси во согласност со специфичните потреби на клиентите.

во А1 Македонија

Во 2022 година А1 започна со изградба на својата 5G мрежа, која овозможува достигнување на брзини од 1Gbps за пренос на податоци преку мобилен телефон. А1 интензивно работи на проширување на 5G мрежната покриеност насекаде низ земјата, а во моментов таа ги опфаќа регионите на град Скопје, Куманово, К.Паланка, Кратово, Битола, Прилеп, Д.Хисар, Кичево, М.Брод, Охрид, Струга, Ресен, Преспа, Тетово, Гостивар, Дебар, Маврово и Ростуше. До крајот на 2023 година, А1 ќе обезбеди покриеност со 5G мрежа на целата територија на државата. За да ja користите 5G услугата потребно е да се наоѓате на локација со 5G мрежно покривање.

тарифи

Изберете од тарифите А1 Ultra (M, L, XL) и искористете ги можностите што ги нуди новата 5G технологија. Со овие тарифи добивате неограничен 5G мобилен интернет засекогаш, како и неограничени разговори кон сите национални мрежи, секој месец.

пакети

Доколку сте постоечки пост-пејд корисник на мобилните услуги на А1 и притоа не го користите тарифниот модел А1 Ultra (M, L, XL), имате можност да активирате еден од месечните 5G пакети и да уживате во предностите што ги нуди 5G технологијата.

смартфони

Покрај 5G мрежната покриеност, за да ja користите 5G услугата потребно е да имате мобилен телефон кој поддржува 5G технологија. Достпаноста на 5G услугата кај различни модели на мобилни телефони зависи од самите производители, притоа А1 ја гарантира достапноста кај уредите кои се купени исклучиво во продажните салони на А1. Детална листа на актуелни модели на мобилни телефони за кои е достапна 5G услугата, можете да најдете овде. Доколку веќе користите мобилен телефон кој поддржува 5G, потребно е да изберете опција 5G во делот за мрежно поддесување на уредот.

Дознајте повеќе

Што ни носи технологијата?

Што ни носи 5G технологијата?

Брзина

Брзини до 1Gbit/s

Преземање големи количини податоци со брзина од 1 Gbit/s.

Капацитет

Поврзување на голем број уреди

Симултано поврзување на голем број уреди на квадратен километар.

Латенција

Минимално мрежно доцнење

Драстично намалување на доцнењето на сигналот на речиси незабележливо ниво.

Ефикасност

Одлична стабилност

Поголема доверливост на мрежата и стабилна врска.

Интернет на нештата (IoT)

Паметна средина

Поврзување на паметните уреди дома и на работа за да се олесни секојдневниот живот.

Примери од иднината

Безбедност во сообраќајот

Замислете сценарио во кое возилото пред да влезе во свијок, добива информација дали има пешаци, велосипедисти, какви било пречки пред него и каде точно се наоѓаат тие. Локална апликација што го следи движењето на објектот во 3D-технологија, обработува информации во cloud и ги испраќа до возилото за да внимава на опасноста. 5G ќе ги поврзе машинското учење и вештачката интелигенција и ќе го подигне нивото на безбедност.

Повеќе слободно време

Во иднина, вашиот фрижидер ќе ви испраќа информации за намирниците што ви недостасуваат, препорака за тоа што да зготвите од намирниците што ги имате или за намирниците на кои им истекува рокот на траење, ќе извршува купување преку интернет и ќе ви испрати барање за автентикација на фактура, сето тоа додека ја вршите вашата работа во вашето омилено кафуле или парк. Со поврзување на голем број уреди и вештачка интелигенција, 5G ќе го олесни секојдневниот живот.

Напредок во медицината

Хирурзите од другиот крај на светот ќе можат да им помагаат на колегите во операционите сали или дури и да вршат операции на „далечина“ преку роботски раце и роботски ракавици. Контрола на роботи со VR-технологија, па дури и добивање повратни информации при допирање хируршки операции, ќе стане возможен забрзан развој на сите гранки на медицината со поддршка на 5G технологијата.

Никогаш подобра забава

Наскоро потезите што ги правите во видео игрите ќе бидат ефикасни и точни, исто како што замислувате, прекинувањето на врската или бавниот сигнал повеќе нема да предизвикуваат психофизички проблеми, разликата помеѓу реалноста и виртуелниот свет ќе биде речиси избришана, а сите ваши омилени видео игри секогаш ќе бидат на дофат во вашиот game cloud и ќе можете да ги играте во секое време каде и да сте. Не само тоа, 5G исто така ќе го подобри квалитетот на самите игри и ќе обезбеди феноменално искуство за играње.

Размена на информации

Со 5G работата на семафорите автоматски би се приспособувала на состојбата на улиците, возилата и околината и меѓу себе би комуницирале и разменувале информации за сообраќајот како, на пример, кога ќе се промени светлото на семафорот, за сообраќајна несреќа што се случила, а за која полицијата е брзо известена. 5G ќе овозможи подобра реакција и ќе придонесе за подобро функционирање на сообраќајот.

 
 

Сè што ве интересира за 5G

Мрежата 5G на Групацијата А1 Телеком Австрија го освојува регионот, така што со право го носи епитетот за една од корпорациите пионери на новата технологија. Во дел од земјите во кои веќе е присутна, 5G има и комерцијална употреба. Австрија, Бугарија, Хрватска, Словенија се дел од земјите каде што одобренијата за 5G се издадени од националните регулаторни тела и веќе се надградени неколку илјади А1 базни станици со 5G, така што корисниците веќе може да почувствуваат дел од придобивките што ги носи оваа технологија. Македонија не заостанува во овој процес бидејќи А1 Македонија изврши успешно тестирање на технологијата 5G и интензивно се подготвува со надградба на својата мрежа за нејзина активација и примена веднаш откако комерцијалната употреба ќе биде одобрена од надлежните. Интересот за новата технологија расте, па затоа прочитајте сè што ве интересира на оваа тема.

5G е мобилна мрежа од 5-тата генерација. Тоа е нов глобален безжичен стандард по мрежите 1G, 2G, 3G и 4G. 5G овозможува нов вид мрежа што е дизајнирана за да ги поврзе практично сите и сè, вклучувајќи машини, предмети и уреди.

Безжичната технологија 5G е наменета да испорача повисоки, врвни брзини на податоци од повеќе Gbps, ултраниска латенција, поголема доверливост, огромен мрежен капацитет, зголемена достапност и еднакво корисничко искуство за повеќе корисници. Повисоките перформанси и подобрената ефикасност ги поттикнуваат новите кориснички искуства и поврзуваат нови индустрии.

Претходните генерации мобилни мрежи се 1G, 2G, 3G и 4G.

 • Прва генерација ‒ 1G
  1980-ти години: 1G испорача аналоген глас.
 • Втора генерација ‒ 2G
  Почеток на 1990-тите години: 2G воведе дигитален глас (на пр. CDMA ‒ Повеќекратен пристап со поделба на кодови).
 • Трета генерација ‒ 3G
  Почеток на 2000-тите години: 3G донесе мобилни податоци (на пр. CDMA2000).
 • Четврта генерација ‒ 4G LTE
  2010-ти години: 4G LTE ја воведе ерата на мобилниот широкопојасен интернет.

1G, 2G, 3G и 4G доведоа до 5G, кој е дизајниран со цел да обезбеди поголемо поврзување отколку што било достапно досега.

5G е унифициран, поспособен воздушен интерфејс. Дизајниран е со проширен капацитет за да овозможи корисничко искуство од следната генерација, да ги поттикне новите модели на распоредување и да испорача нови услуги.

Со големи брзини, супериорна доверливост и занемарлива латенција, 5G ќе го прошири мобилниот екосистем во нови области. 5G ќе влијае врз секоја индустрија, правејќи ги реалност побезбедниот транспорт, далечинското здравство, прецизното земјоделство, дигитализираната логистика и многу други.

5G го поттикнува глобалниот раст.

 • 13,1 трилиони долари глобално економско производство;
 • Отворени нови 22,8 милиони работни места;
 • 265 милијарди долари глобален 5G CAPEX и R&D годишно во следните 15 години.

Преку значајна студија за економијата на 5G откривме дека целосниот економски ефект на 5G најверојатно ќе се реализира низ целиот свет до 2035 година ‒ поддржувајќи широк опсег на индустрии и потенцијално овозможувајќи стоки и услуги вредни до 13,1 трилиони долари.

Ова влијание е многу поголемо од претходните мрежни генерации. Развојните барања на новата мрежа 5G, исто така, се прошируваат надвор од традиционалните играчи за мобилни мрежи во индустриите како што е автомобилската.

Студијата, исто така, откри дека синџирот на вредност на 5G (вклучувајќи OEM, оператори, создавачи на содржини, развивачи на апликации и потрошувачи) може сам да поддржи до 22,8 милиони работни места или повеќе од едно работно место за секој жител во Пекинг, Кина. И има многу нови апликации што ќе се дефинираат во иднина. Само времето ќе покаже каков ќе биде целосниот „5G-ефект“ врз економијата.

Општо земено, 5G се користи во три главни типа поврзани услуги, вклучително и подобрен мобилен широкопојасен интернет, комуникации клучни за мисијата и масовен IoT. Дефинитивната способност на 5G е тоа што е дизајниран за напредна компатибилност ‒ способност флексибилно да ги поддржува идните услуги што денес се непознати.

Подобрен мобилен широкопојасен интернет

Освен тоа што ги прави подобри нашите паметни телефони, мобилната технологија 5G може да донесе нови извонредни искуства, какви што се VR и AR со побрзи, еднакви стапки на податоци, пониска латенција и пониска цена по бит.

Комуникации од клучно значење за мисијата

5G може да овозможи нови услуги што можат да ги трансформираат индустриите со ултрадоверливи, достапни врски со ниска латенција, како што се далечинско управување на критична инфраструктура, возила и медицински процедури.

Масовен IoT

5G има цел беспрекорно да поврзе огромен број вградени сензори, практично во сè, преку можноста за намалување на стапките на податоци, моќноста и мобилноста ‒ обезбедувајќи исклучително слаби и евтини решенија за поврзување.

5G е дизајниран со цел да испорачува врвни стапки на податоци до 20 Gbps врз основа на барањата IMT-2020. Водечкото решение за 5G на Qualcomm Technologies, Qualcomm® Snapdragon™ X65 е дизајнирано да постигне до 10 Gbps во врвни стапки на пренос на податоци.

Но, 5G е повеќе од неговата брзина. Освен повисоките максимални стапки на податоци, 5G е дизајниран да обезбеди многу повеќе мрежен капацитет преку проширување во нов спектар, како што е mmWave.

5G, исто така, може да испорача многу пониска латенција за понепосредна реакција и може да обезбеди целокупно еднакво корисничко искуство, така што стапките на податоци остануваат постојано високи ‒ дури и кога корисниците се движат наоколу. Новата мобилна мрежа 5G NR е поддржана од основа за покривање Gigabit LTE, која може да обезбеди сеприсутна поврзаност од класата Gigabit.

Да, ќе треба да купите нов паметен телефон што поддржува 5G ако сакате да ја користите мрежата. На пример, паметните телефони напојувани од мобилните платформи Snapdragon 5G се компатибилни со 5G.

Достапни се неколку нови мобилни телефони што се дизајнирани да поддржуваат 5G, а повеќе оператори ширум светот ја поддржуваат безжичната мрежа 5G. Како што напредува временската линија за воведување 5G, достапни ќе станат повеќе паметни телефони и претплати на оператори, бидејќи технологијата 5G и уредите компатибилни со 5G стануваат сè попопуларни.